Marka Tescili
Bir işletmenin ticaret ünvanı ve işletme adları başka kanunlarla tescilli olsa bile (Ticaret Odaları, Vergi Daireleri, Esnaf Odaları, Bağlı Oldukları Kurumlar dahil) Türk Patent Enstitüsü’nce marka olarak tescil edilmedikçe size ait sayılmaz ve korunamazlar.
Bir markada aranacak en önemli özellik, bir işletmenin mal veya hizmetlerini diğer işletmelerin mal veya hizmetlerinden Ayırt Etme Gücünün bulunmasıdır.
Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescil edilen bir marka, tescil kapsamındaki mal ve hizmetler için Türkiye sınırları içerisinde koruma sağlar.
Marka tescilinden doğan haklar marka sahibine aittir. Marka sahibinin izni olmadan kullanılması halinde marka sahibinin Hukuki Haklarını Kullanma hakkı mevcut olmaktadır.
Tescilli markaların koruma süresi başvuru tarihinden itibaren 10 yıldır. Markanın varlığının devam edebilmesi için 10 yıllık süreçler içerisinde Türk Patent Enstitüsü nezdinde yenileme taleplerinin yapılması gerekmektedir.Marka 10 yıllık süreçlerde yenilemesinin yapılması şartı ile marka sahibine süresiz koruma hakkı verir.
Marka yenileme işlemi , tescil süresinin bittiği günden önceki 6 aydan itibaren başlamaktadır. Bu süre aşıldığı taktirde ek harç ücreti ödemek koşulu ile 6 aylık cezalı marka yenileme hakkı verilmektedir. ilgili süreler içerisinde yenilemesi yapılmayan markalar hükümsüz kılınmaktadır.
Tescilli bir markanın marka sahibi tarafından verilen kullanım hakkı lisans olarak adlandırılır. Lisans işlemi marka tescil kapsamında yer alan mal veya hizmetlerin tamamını kapsayabileceği gibi, bir kısmı üzerinden de sağlanabilir.
Lisans; inhisari lisans veya inhisari olmayan lisans şeklinde verilebilir.
İnhisari lisans kapsamında marka sahibi hakkını saklı tutmadıkça markasını kendisi kullanamadığı gibi başkalarına da kullanım hakkı veremez.
İnhisari olmayan lisans kapsamında marka sahibi kendisi markayı kullanabileceği gibi başkalarına da bu hakkı verebilmektedir.